Sollys

Solarium

At sola gir oss vitamin D, vet vi godt. Sola er hovedkilden til det livsviktige D-vitaminet. En halv time i badedrakt i midtsommersol midt på dagen gir like mye D-vitamin som vi får ved å drikke 1/3 liter tran.

Men helseeffektene fra vår største stjerne slutter ikke der. Aldri har så mye nytt blitt kjent om sola og dens virkning på oss mennesker, som i den siste tiden.

Vi skal selvfølgelig ikke kaste oss uhemmet ned under solstrålene, da overdreven soling og solariebruk kan føre til hudkreft. Men fordelene av passe mengder sol ser ut til å være større enn antatt.

Helsegevinst ved soling

Professor Emeritus Johan Moan fra Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo og Radiumhospitalet har forsket på solas betydning for menneskenes helse i mer enn 30 år.

De siste års forskning mer enn antyder at nettoeffekten av moderat soling er positiv, og disse nye funnene gir gode argumenter for at soling og litt solariebruk er sunt.

Trolig fikk vi ikke vår hvite, nordiske hud på slump! Kanskje det vil være klokt av oss å reise litt mer til Syden i vintermånedene eller å bruke solarier med forsiktighet?

Farget lys

Sola virker på to måter på oss: Ved at synlig lys kommer inn i øynene, og ved at lys og ultrafiolett stråling (UV) virker på huden vår.

Vi mister mye av helseeffektene hvis vi alltid er smurt inn med høyest mulig solfaktor når vi er i sola. Det er derimot lurt å passe på å få litt sol på kroppen uten solkrem, men selvfølgelig ikke risikere å bli brent.

Som de første i markedet benytter Sun2 farget lys i solarium. Du vil oppleve en helt ny effekt ved bruk av solarium ved at du ikke bare får en vakker gyllen brunfarge, men også de helsemessige fordelene farget lyset gjør med kroppen.

Sollyset regulerer de aller fleste biologiske prosesser på jorda. Solens lys blir bare synlig for oss når dråper vann brytes i luften og det dannes en regnbue. Også menneskets biologiske rytmer følger døgnet og sollyset og styrer dannelsen av D-Vitamin, hormonproduksjon, immunsystem og metabolisme. Særlig viktig er dannelsen av Melatonin for søvnkvaliteten, en prosess som er følsomt regulert av lyset.

Farget lys har en enda sterkere og mer dyptgripende virkning, som aktiverende, beroligende eller harmoniserende på sirkulasjon, hormonproduksjon og indre organer. Øynene er det mest lysømfintlige organet, men vi tar også opp lys via huden.

Solrørene gir en blanding av UV-Lys og farget lys.

Solas positive effekter!

01.

Reduserer blodtrykket: Sollyset hjelper kroppen å produsere nitrogenmonoksid (NO) og karbonmonoksid (CO); to nerveledningsmolekyler som hjelper blodårene å utvide seg, og er gunstig for blodtrykket.

02.

Minsker blodets nivå av uheldig stoff: Resistin er et stoff som skilles ut av cellene, og som det er uheldig å ha for mye av. Høye nivåer er koblet blant annet til hjerte-/karsykdom, autoimmune sykdommer, kreft og astma, og til diabetes og overvekt. UV-stråler fra sola reduserer resistin-nivået.

03.

Reparerer celleskader: P 53 er et viktig gen som kan få i gang reparasjon av skader i arvestoffet når det aktiveres av sol eller solarier. Det kan også bremse celledelingen, slik at cellene får bedre tid til å reparere skader de har fått.

04.

Behandling av multippel sklerose (MS): Sollyset hjelper kroppen til å produsere hormonet ACTH, som brukes i behandling av MS og leddgikt. Sol kan altså gi et tilskudd i behandlingen av disse sykdommene.

05.

Bedre immunforsvar: De samme molekylene hjelper også til å styrke immunforsvaret, og å dempe stress. Gjennom å gi oss bedre stresshåndtering har sola også gunstig virkning på vår psykiske helse.

06.

Demper smerte og gjør oss gladere: Sola gjør at kroppen produserer et opiumslignende stoff, beta-endorfin, et «lystmolekyl» som lindrer smerte og gir lystfølelse. Blant annet utskilles det under fødsler for å dempe smerter.

Solen skinner alltid hos Sun2!